Čustveno varanje se pojavi takrat, kadar oseba prične razvijati globoko intimno prijateljstvo z osebo nasprotnega spola, ki ni njegov/njen partner. Odnos na začetku lahko izgleda zelo nedolžno, lahkotno in se nihče od njiju v resnici niti ne zaveda, kam ju bo tako prijateljstvo pripeljalo. S tem, ko se poglablja medsebojna čustvena navezanost, se pričnejo tudi težave v partnerstvu. Oseba, ki čustveno vara, vedno manj energije posveča svojemu partnerskemu odnosu, vedno več pa jo vlaga v  prijateljstvo.

S prijateljem prične deliti svoje notranje doživljanje, čustva, hrepenenja, želje in globoke potrebe, za katere bi bilo bolje, če bi o njih spregovoril s svojim partnerjem. S tem se prične ustvarjati skrivnostnost, vedno večja medsebojna naklonjenost in intenzivnost, pri čemer je partnerski odnos na preizkušnji; v slednjem se lomi zaupanje, čuti se vedno večja oddaljenost in umikanje.

Oseba svojega prijatelja, na katerega se vedno bolj čustveno navezuje, navadno prične skrivati pred partnerjem, saj čuti, da gre ta odnos predaleč, lahko se tudi počuti krivega, da to počne, vendar se hkrati ne more odtrgati od stvari, ki jih v tem odnosu prejema. Ne glede na spol tistega, ki čustveno vara, to prijateljstvo odgovori na njegove najgloblje potrebe po tem, da bi bil razumljen, opažen, cenjen in ljubljen, ter da bi bil v odnosu, kjer se počuti varno, povezano in sprejeto. Vse tisto, kar mu manjka v partnerstvu, prične iskati drugje, pri neki tretji osebi. Tako prične bežati od težav in samega sebe, in namesto, da bi se s problemi soočil in jih pričel razreševati, se prične zapletati v spletke, laži in prekrivanja, ki pogosto situacijo močno poslabšajo.

Seveda je tako čustveno intenzivno vez nemogoče vzdrževati, brez da bi partner, če je vsaj malo v stiku s seboj in njunim odnosom, tudi opazil.

Navadno opaža, da je partner veliko na telefonu, pogosto klepeta preko aplikacijah, skriva telefon oz. se od njega nikoli ne loči, ga zaklepa ali redno odnaša tudi s seboj v kopalnico, skratka; kamorkoli gre, je telefon z njim. S prijateljem lahko klepeta tekom dneva ali prične flirtati preko socialnih omrežij, katera močno olajšajo medsebojno komunikacijo.

Nekatera prijateljstva lahko ostanejo le na omrežjih ali pa se razvijajo preko srečanj in globokih pogovorov, kjer se partnerju zdi, da ima s prijateljem veliko skupnega, veliko več, kot s svojim partnerjem. Pogovori lahko pričnejo nadomeščati tisto, kar pogreša v svojem partnerskem odnosu. Tam dobi pozornost, podporo in pohvale, po katerih hrepeni. Na neki točki se lahko zdi, da v tem odnosu doživi vse tisto, česar v partnerskem odnosu ne zmore doživeti.  Kot bi iskal zavetje v teh omrežjih in s tem bežal pred realnostjo, internet pa ima to značilnost, da se na njem posamezniku ni potrebno posebej soočati s samim seboj, kot to velja za realno življenje. Telefon in aplikacije lahko omogočijo, da čustvena nezvestoba dlje časa ostane neprepoznana. Telefon lahko igra pomembno vlogo. Partner pogosto prejema tudi sms sporočila in telefonske klice. Pri teh se velikokrat že po barvi glasu lahko razbere, da se pogovarja z nekom, s katerim mu je izredno prijetno.

Kadar ne ostane le pri pogovorih (preko aplikacij), postajajo pogoste tudi odsotnosti od doma, nepričakovani izhodi, službena potovanja in podaljšano delo. Organizirati svoje življenje in usklajevati vse skupaj, postaja za tistega, ki vara, vedno bolj zahtevno, zato se zapleta v laži in prekrivanja. S svojim partnerjem vedno manj časa preživi skupaj, kažejo pa se tudi težave v komunikaciji in nezanimanje za spolnost. Povedano na kratko: nepovezanost se vedno bolj čuti.

Čeprav ima vsak par neko svojo definicijo, kaj zanju pomeni nezvestoba, in so meje lahko različne od para do para, pa velja, da nezvestoba vedno pomeni izdajo in prelom zaupanja. S tega zornega kota nezvestoba, pa naj bo to čustvene ali/in spolne narave, vedno s seboj prinese veliko bolečino. Nekje v polovici primerov se iz čustvene nezvestobe razvije še spolna, in ko pride še do telesne in intimne povezanosti, postane ta odnos izredno močan. Četudi pa se prijateljski odnos nikoli ne razvije do te mere, pa navadno tisti, ki vara, zapade v fantazijski svet, sanjari pri belem dnevu, prijatelja in partnerja pa prične med seboj vedno bolj primerjati.

Bolje pa bi bilo, če bi lahko svojo pozornost do primerjanja dveh oseb in sedenja na dveh stolih, raje obrnil k sebi in se vprašal:

  • Kaj točno iščem drugje? Kaj pogrešam?
  • Kako bi bilo o tem spregovoriti s svojim partnerjem?
  • Zakaj to počnem? Česa se v resnici bojim?
  • In kaj lahko spremenim pri sebi, da bom lahko pričel živeti bolj iskreno in avtentično?

 

Dobro vprašanje nas vedno popelje na dobro popotovanje, to pa naj se prične v smeri ljubečega in iskrenega odkrivanja sebe.

Nezvestoba torej povsem izda zaupanje, ki se je gradilo dlje časa in  ga je izredno  težko povrniti. Drugi osebi zada globoko bolečino in razvrednotenje, s katero je neizmerno težko živeti. Razdira odnose, celo družine, zato se je včasih že na začetku, še preden bi se lahko prijateljski odnos pričel razvijati v globljo smer, bolje temu odpovedati ter pozornost obrniti nase in na svoj partnerski odnos, katerega smo si sami izbrali.

 

 

Članek je bil objavljen na portalu Sensa, maj 2021